Om superhelte og spekulativ fiktion

Er Tim Burton virkelig en ubrugelig instruktør?
Kan der eksistere liv på solen?
Og hvordan håndterer du at leve som fremmed i et land, der ikke er dit, og hvordan kommer det til udtryk i et forfatterskab?

Arrangørerne byder velkommen

Arrangørerne byder velkommen

Af Rikke Malene Hansen

Bare nogle af de spørgsmål, som kom op og vende på første dag af Fantasticon 2014, som denne weekend finder sted i Valby Kulturhus.

Arrangørerne Lars Ahn Pedersen og Jesper Rugård Jensen fra Foreningen Fantastik, som står bag con’en, bød velkommen lidt i 11, og de har sammensat et varieret program, som også kan læses på de indledende spørgsmål.

Lidt for en hver smag må have været devisen. I hvert fald lagde dagens to første paneler hårdt ud med henholdsvis Guest of Honor Rochita Loenen-Ruiz, som fortalte om oversættelse af spekulativ fiktion.

Kobling af kærlighed og kommercielt

Imens var en gruppe superheltefilmfans samlet i et andet lokale, hvor ‘Marvel’ Morten Søndergaard fra tegneseriebutikken Fantask blandt andet sendte stikpiller mod henholdsvis Tim Burton, som kun er gået ned af bakke siden Beetlejuice, og Zack Snyder, som han mener skulle have holdt sig til reklamer, i stedet for to timer lange film. Snyder er instruktøren bag film som 300, Watchmen og senest Man of Steel.

Fra venstre: Sebastian Svegaard, Jens Hybschmann, Morten Søndergaard og Tue Sørensen.

Om superheltefilm (fra venstre): Sebastian Svegaard, Jens Hybschmann, Morten Søndergaard og Tue Sørensen.

Dette vakte selvfølgelig debat i panelet, som også bestod af Tue Sørensen, som startede Facebook-siden ‘Danske Superheltefans’, og Jens Hybschmann og Sebastian Svegaard, som henholdsvis foretrak DC og Marvel.

Centralt for paneldeltagerne var blandt andet, hvordan filmene bliver oversat fra tegneserierne, og det var der bestemt også delte meninger om.
– I lader til at have svært ved at acceptere, at det, I elsker, også er en forretning, sagde ‘Marvel’ Morten Søndergaard til sine medpanelister, da panelet næsten var slut.

Mellem fiktion og virkelighed
Panelet bagefter dette skiftede helt spor, og nu var fokus i lokale 3 pludselig videnskaben omkring science fiction i vores eget solsystem i ‘The New Solar System’ panelet.
Her deltog blandt andre Guest of Honor Paul McAuley, som for tiden interesserer sig for Saturns måner, de danske forfattere Flemming R. P. Rasch og Klaus Æ. Mogensen, samt Asmus Koefoed, som for tiden samarbejder med NASA om Mars-rover projektet Curiosity.

Panelet gav derfor en sjov og videnskabelig diskussion af mulighederne for liv eller kolonisering af solsystemet, indledt

Fra venstre: Paul McAuley, Asmus Koefoed, Flemming R. P. Rasch og Klaus Æ. Mogensen.

New Solar System panel (fra venstre): Paul McAuley, Asmus Koefoed, Flemming R. P. Rasch og Klaus Æ. Mogensen.

med spekulationer om muligt liv i solen.
Tydeligt var det, at panelet havde et rum fuldt af tilhører med stor interesse for netop kombinationen med videnskab, og flere spørgsmål og kommentarer fra gulvet gav en livlig debat om emnet.

Mellem (spekulativ) fiktion og virkelighed
Lørdag var også dagen for interview med Guest of Honor Rochita Loenen-Ruiz, mens den anden GoH Paul McAuley interviewes søndag.
Hun fortalte i samtale med svensk forfatter Karin Tidbeck, om hvordan hendes opvækst på Ifugao i Filippinerne og senere mødet med storbyen Manila påvirkede hendes udvikling som forfatter.

Hun oplevede også, da hun begyndte at skrive, hvordan hendes arbejde med magisk realisme gjorde det næsten umuligt for hende at blive udgivet, og det først var, da hun flyttede til Holland, at hun blev klar over, at hendes skriverier faldt ind i kategorierne science fiction og fantasy, det hun selv beskriver som spekulativ fiktion, fordi der altid er et spekulativt element i hendes arbejde.

Der kan læses meget mere om Rochita Loenen-Ruiz i Tankeboblens interview med hende, som snart kommer op her på siden.

Guest of Honor Rochita Loenen-Ruiz interviewes af Karin Tidbeck.

Guest of Honor Rochita Loenen-Ruiz interviewes af Karin Tidbeck.

Ud over disse tre paneler, var der også en håndfuld stande, blandt andet fra Science Fiction Cirklen, som netop har udgivet en samling noveller af Paul McAuley, for første gang oversat til dansk.

Dagens senere paneler bød blandt andet på tema om mørk erotik, diskussion af stereotyper i panelet Challenging Stereotypes in SF and Fantasy, og dagen sluttede af med det opløftende panel The Coming Apocalypse om dystopier og verdens undergang.

Reklamer

2 thoughts on “Om superhelte og spekulativ fiktion

  1. Pingback: TEMA: Fantasticon 2014 | TANKEBOBLEN

  2. Pingback: Post-Fantasticon 2014 | Fantasticon 2014

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s